Sörvey (Survey) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Uzmanlık gerektiren hizmetler arasında yer alan survey denizcilik sektörü için çok önemlidir. Güvenilir, profesyonel ve tarafsız kişilerin yapması gereken bir hizmettir. Can ve mal güvenliği noktasında atlanmaması gereken adımlardandır. Deniz aracının tüm kontrollerinin yapılması söz konusu olur. Bu nedenle sörvey (survey) hakkında sıkça sorulan sorular karşımıza çıkmaktadır.
Sörveyör Nedir?
Özel ya da resmi kurumlarda çalışan hava, su ve kara sınırlarını belirleyen net ölçümler yapan kişiye sörveyör denir. Yapılacak olan işlerin uygunluğunu denetleme ve karar verme yetkisine sahiptir. Özellikle gemi, tekne ve yat alımlarından önce eksiklikleri belirleme ve bunlar hakkında rapor verme görevleri bulunmaktadır. Bu kişiler görev aldıkları yere göre ofiste de sahada da çalışabilmektedir.
Nasıl Olunur?
Görev alanına göre üniversitelerin belli bölümlerinden mezun olmuş olan kişiler bir sörveyör ekibinde bulunabilir. Ancak kişinin sörveyör olabilmesi için dört ile on yıl arasında bir deneyime sahip olması gerekli görülmektedir. Öte yandan şart olmasa da resmi ya da özel kurumlardan bazı eğitim ve sertifikalar alarak bu alanda çalışmak da mümkündür. Ancak esas nokta bu alanda tecrübe kazanmak ve yeterli bilgiye sahipliktir.
Sörveyör Maaşları Ne Kadar?
Meslekle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de maaşların durumu olmaktadır. Maaş tutarları kamu ve özelde farklılık göstermektedir. Bu noktada sörvey (survey) hakkında sıkça sorulan sorular içinde yer alan servyör maaşı en düşük 4500 TL iken en yüksek maaş ise 24500 TL olarak geçmektedir. Bu rakamlar arasında maaşlar farklılık gösterir. Ortalamasına bakıldığında ise maaşların yaklaşık olarak 12000 civarında olduğu söylenebilir. Bu rakamlar belirleyici değildir. Kimi firma daha yüksek maaş verirken kimi daha düşük maaş verebilir.
Denize Elverişlik Belgesi Nereden Alınır?
Yapılan değişiklikler doğrultusunda yolcu gemileri dışındaki gemiler deniz sörveyi her sene gerçekleştirilmek zorundadır. Bu gemilerde gerek görülürse kapsamlı denetim de söz konusu olabilecektir. Aracın denize açılabilmesi için bu denize elverişlilik belgesinin alınması gerekmektedir.
Deniz aracının uygunluk belgelerinde de bazı düzenlemelere gidilmiştir. Bu araçların denetimi uzmanlar eliyle gerçekleştirilecektir. Boyu yirmi dört metreye kadar olan araçlara belge, denetim konusunda eğitim alıp yetki kazanmış liman başkanı ve yardımcısı ya da denizcilik alanında eğitim almış olan mezun uzmanlar tarafından verilebilir.
Denize Elverişlik Belgesinde Gerekli Evraklar Nelerdir?
Elverişlilik belgeleri liman başkanlıkları tarafından yapılmak zorunda olup denetimler uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Gemiler, sefer bölgelerine, cinsine ve tahsis amaçlarına göre belirli aralıklarda denetlemeden geçer. Yönetmelik hükümlerine göre hareket edilmektedir. Elverişlilik belgesi talep üzerine verilmektedir. Belge sörvey tarihinden itibaren aksi belgede yer almadıkça beş yıl süre için düzenlenmektedir. Denize elverişlilik belgesi için gereken evraklar şunlardır:
- Dilekçe
- Belge harç dekontu
- TC Kimlik No beyanı
- Varsa eski denize elverişlilik belgesi
Süresi içinde olan ama niteliklerini kaybettiği şüphesi bulunulan araçlar için tekrar denetleme mümkündür. Buna ek olarak sörvey (survey) hakkında sıkça sorulan sorular içinde yer alan denize elverişlilik belgesinin gemide olmasının mecburu olduğu da unutulmamalıdır.
Leave A Comment